1. Ankeren op een wrak

Op de sonar kijken we goed naar de juiste postie en gooien een "marker" (een blokje lood met twee kleine boeitjes overboord zo dicht mogelijk op het wrak. Aan de boeitjes kunnen we ook goed de stroming zien die er op dat moment staat.
 
De volgende stap is om tegen de stroom in en met gebruik van onze sonar zo precies mogelijk een daallijn met een gewicht op het wrak te laten vallen.
Het eerste buddypaar kan vervolgens met de ankerlijn ("in de hand") langs de daallijn naar beneden om de ankerlijn met een ketting vast te leggen op het wrak. Ze laten een ballon met de daallijn op, ten teken dat de ankerlijn vast ligt en vervolgens kunnen ze beneden hun duik in alle rust afmaken. Boven leggen we ondertussen ons schip vast aan de ankerlijn, waarop het tweede buddypaar ook naar beneden kan.
We zitten zo meestal direct geankerd op het wrak, met een lijn die bij het trappetje naar beneden gaat. Ideaal.
Het schip ligt dan veilig vast aan een ketting met een snelkoppeling om hem makkelijk los te kunnen maken.Als ´s middags het laatste buddypaar weer aan de opstijging wil beginnen kunnen zij de ketting weer losmaken en met een ballon omhooglaten. Het schip is dan weer vrij en drijft mee met de stroming en iedereen is weer stromingsvrij. De gidslijn kan je vast laten zitten en veranderd dan in een stijglijn die je tussen je handen door laat schieten tijdens het losmaken van de ketting.
Comments