Nieuwsbrief

Onlangs eerste nieuwsbrief uitgebracht, hieronder te downloaden.
Stuur me een mailtje als je aan de mailingslist wilt worden toegevoegd. 

Bekijk de webversie
Een eerste nieuwsbrief, en er is veel te melden! Stuur hem gerust door aan andere duikvrienden mocht je denken dat zij geïnteresseerd zijn.
Weekend 21-22 juli archeologisch onderzoek
Komend weekend varen we weer uit voor archeologisch onderzoek. Er is nog ruimte voor belangstellenden om mee te gaan. Stuur me even een mailtje als je zin hebt en wat je mogelijkheden zijn. Mogelijk blijven we zaterdag een nachtje over op de rede van Paesens of in het Pinkegat. Onderzoek zal zich richten op nog onbekende obstructies in de buurt van Engelsmanplaat en bovenzijde Ameland en Schier. We maken vermoedelijk ook paar duiken op nog onbekende obstructies. Een weekend met verrassingen.
Komende activiteiten
Afbeelding
Expositie Moddergat
​Op dit moment hebben we vanuit Stichting Maritieme Archeologie een lopende expositie in museum het Fiskershuske in Moddergat:

Affiche expo verloren schepen moddergat-1.pdf
 
In het museum is tot en met 31 oktober een nieuwe tentoonstelling te zien over de "zoektocht naar de verloren schepen van Moddergat". Aanleiding is het onderzoek dat de Stichting Maritieme Archeologie doet naar de laatste drie vermiste schepen die tijdens de vissersramp van Paesens-Moddergat in 1883 zijn vergaan. Bijzonder is dat de wrakduikers tijdens hun zoektocht bij toeval de resten van een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog hebben gevonden op de bodem van de Waddenzee.

Voor Klaas Wiersma uit Ferwert en Bas Kremer uit Meerstad is het duiken naar wrakken een uit de hand gelopen hobby. Zij vormen samen met Bert Kremer en Ernie de Jonge de stichting die – in samenwerking met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed – onderzoek doet naar de drie vermiste schepen van Moddergat. Zij duiken letterlijk in de geschiedenis door de zeebodem af te speuren met behulp van sonar apparatuur vanaf het schip ‘Serenity’. In totaal zijn er tijdens de vissersramp zeventien houten zeilschepen vergaan, maar drie zijn nooit teruggevonden.
Lezingen Scheepsrampen Waddenzee
Unieke kans voor lezingen over scheepsrampen op het Wad
LAUWERSOOG – Op vrijdag 27 juli en 17 augustus is het mogelijk om een lezing mee te maken midden in de Waddenzee. De lezing gaat over de scheepsramp van 1883 waarbij 83 vissers uit Paesens-Moddergat verdronken. 
Albert Buursma van Stichting Verdronken Geschiedenis vertelt op Engelsmanplaat ook over andere scheepsrampen, piraterij, vingerbijters en argeloze schippers die misleid werden door jutters en daardoor te pletter sloegen op het Wad. Na de verhalen van Buursma wordt verder gevaren naar Engelsmanplaat. Hier vertelt Klaas Wiersma van Stichting Maritieme Archeologie over de zoektocht die zij doen naar de verloren schepen van Moddergat. Momenteel is hierover ook een expositie te zien in museum ’t Fiskershúske in Moddergat. Bijzonder is dat de wrakduikers tijdens hun zoektocht een Engelse Wellington bommenwerper ontdekten. 
Naast de twee lezingen is er ruimte om een wandeling te maken op Engelsmanplaat onder begeleiding van een gids. Ook gaan de deelnemers op zoek naar sporen van de verdronken geschiedenis.
Het schip vertrekt om 17.30 uur vanuit Lauwersoog. De tocht duurt tot ongeveer 21.30/22.00 uur. Voor deelname aan deze unieke lezingen over de geschiedenis van en op het Wad zijn slechts vijftig plaatsen op ‘de Boschwad’ beschikbaar. Voor meer informatie en reserveringen kunt u mailen naar: info@stichtingmaritiemearcheologie.nl 
Vorig jaar is de Stichting Maritieme Archeologie opgericht door Klaas Wiersma, Bert Kremer en Ernie de Jonge en Bas Kremer. 
We hebben al een paar keer het nieuws gehaald met de vondst van een bommenwerper en het organiseren van zoektocht naar de verloren schepen van Moddergat.
Verloren schip van Moddergat gevonden? 
Mogelijk hebben we een van de verloren schepen van Moddergat gevonden in de buurt van Simonszand. Weekend van 3 tm 5 augustus varen we het wantij over om dit houten scheepswrak in te meten, dendro-onderzoek te doen en te kijken of we werkelijk met een van de verloren vissersschepen te maken hebben of toch heel iets anders. Verslaggever van RTV noord vaart mee.
Daarnaast hebben we ruimte voor aanvullend onderzoek.
Vaarschema Serenity Diving
Onderstaande weekenden zijn mogelijkheden om mee uit te varen:

21-22 juli archeo, zijn nog plekken vrij
4-5 augustus, archeo vermoedlijk vol
11-12 augustus wrakduiken, plekken vrij
18-19 augustus wrakduiken, plekken vrij
8-9 september wrakduiken, plekken vrij
15-16 september, archeologisch onderzoek met duikschip de Wilhelmina, zijn nog plekken vrij, grote kotter, leuk om met Piet mee te gaan
22-23 september wrakduiken, plekken vrij
6-7  oktober wrakduiken, plekken vrij
13-14 oktober wrakduiken, plekken vrij
20-21 oktober wrakduiken, plekken vrij
27-28 oktober wrakduiken, plekken vrij

Liefst vaar ik het hele weekend uit en overnachten we bij Paessens, Schiermonnikoog of bijvoorbeeld Simonszand als het weer het toe laat. Voordeel van een heel weekend is dat we minder uren hoeven te varen, meer duiken kunnen maken en ons bereik ook veel groter is.
Stuur me je mogelijkheden, ook als het een losse dag in een weekend is, dan maak ik er een vaarschema van per weekend.
Ċ
Bas Kremer,
17 jul. 2018 02:42
Comments