Eerste keer mee, de kosten

Weekendje duiken op de Noordzee  
 
Voor sommige mensen is wrakduiken misschien wel het mooiste wat er is. Wrakduiken op de Noordzee. Een heel andere sport dan het duiken in de meer bekende zoetwaterplassen. Wat maakt het nu zo leuk om soms uren te varen, te puzzelen met het getij of om zelf te zoeken naar wrakken of te overnachten op zee? Los van dat de waddenzee en het gebied rond de eilanden een prachtig gebied is, spreekt mij vooral aan dat avontuur nog steeds bestaat. We proberen met het varen zo te plannen dat we zoveel mogelijk de stroming mee hebben tijdens het varen. Dat is een beetje de charme van het varen op het wad en de Noordzee, maar betekent soms wel dat we heel vroeg moeten vertrekken om op tijd voor de kentering op een duikstek te zijn. Gezien de afstanden om te varen, de verschillende duikstekken en de stroming slapen we de nacht van zaterdag op zondag, als de omstandigheden dat toelaten, op zee in de buurt van Engelsmansplaat, waar we beschut tussen de platen kunnen liggen. Dat is een prachtige plek om ’s avonds op het achterdek nog even te zitten en zondagmorgen zijn we al relatief dicht bij de eerste wrakken. De omstandigheden op zee zijn niet altijd goed te voorzien. 
Het onderwaterleven op zee is echter het meest uitbundige leven dat we in Nederland onderwater kennen. De Oosterschelde is prachtig en mag ik ook graag duiken, maar de wrakken op de Noordzee zijn werkelijk de meest fantastische riffen van Nederland.
 
 
Een site als: Windguru geeft uitstekende informatie over de verwachte wind en golfhoogte. Windkracht 3 a 4 is absoluut de grens om nog prettig te kunnen duiken en een golfhoogte van één meter ook. Ook het zicht van één meter is een ondergrens, zelf zou ik liever twee meter aanhouden. Soms vaar je uit en blijkt de wind toch zo te draaien, dat duiken niet echt verantwoord is, of is het zicht zo matig dat een wrak niet meer te overzien is. Het moet vooral leuk en veilig blijven. In principe blazen we het duiken dan ook af. Nu hebben we naast het duiken zelf, nog een tweede plan, namelijk het zoeken van wrakken en de juiste positie en ligging zo goed mogelijk in kaart brengen. Met behulp van een side-scansonar, kunnen we als het ware de bodem filmen waar we overheen varen. Dit helpt niet alleen om goed te ankeren op bekende wrakken, maar maakt ook dat we onbekende wrakken, maar zo kunnen tegen komen. Nu hebben we al een aantal wrakken in beeld en met een precieze positie die bijvoorbeeld niet bekend zijn op de wrecksite of het wrakkenregister. Maakt het natuurlijk extra leuk om op te duiken. Is letterlijk nog heel veel te ontdekken op de Noordzee. Toch een beetje een jongensboek wat we uitleven zeg maar. Daarnaast blijft het gebied van de Waddenzee prachtig en is het samen op stap zijn voor mij net zo belangrijk als het duiken zelf. Mogelijk kunnen we soms een uitstapje maken naar Engelsmansplaat of het Rif en langs de zeehonden weer terug.
 
Op zich lijkt een boot van 15 meter een hele boot, maar in de praktijk is het voor zeven a acht personen met duikuitrusting goed te doen, maar blijft het wat passen en meten om een weekend op stap te gaan. Probeer je hoeveelheid bagage te beperken en kijk goed naar wat je echt nodig hebt. Bagage alleen mee in tassen en je duikuitrusting kan overgepakt in kisten die onder de banken staan op het achterdek. Zo houden we wat meer ruimte over op het achterdek. Aan boord is een uitgebreide zuurstofset. Er is een EHBO koffer  Een noodpakket, vuurpijlen et cetera  Er is een compressor om flessen te vullen en nitrox te blenden tot 32 %. Dit kan op het achterdek gebeuren. Er zijn twee marifoons, in de stuurhut als ook beneden in de kajuit. Er is gewoon 220 volt aan boord om lampen te laden et cetera, liefst zoveel mogelijk onder het varen. 


Bijboot Firefly

Kosten
 
Goed voorbereid wrakduiken is helaas ook een wat kostbare hobby en heeft een behoorlijke investering gevraagd. Om deze kosten een beetje te delen en ook om verder te kunnen investeren om veilig te kunnen duiken maken we een potje om dit mogelijk te maken. Ik heb ook nog wat dingen op mijn verlanglijstje staan om verder naar te kijken, maar ook verspelen we nog wel eens wat lijnen, een ankertje et cetera. Voor een dag wrakduiken op de Noordzee kost 50 euro, voor een weekend 75, daarnaast 10 euro per mogelijke wrakduik, voor investeringen en afschrijving.  
In de Waddenzee varen we minder ver en zijn de kosten 35 per dag en 10 euro voor mogelijke duik.

Voor het vullen van een fles aan boord reken ik 7,50 euro, voor het vullen van Nitrox  € 12,50 per fles voor 225 bar. Ik vul aan boord tot 275 bar. Bij voorkeur duiken met Nitrox, geeft toch een veel ruimere bodemtijd en is een perfect mengsel voor de Noordzee. Duiken op zee vraagt minimaal een dubbel 7 of 15 liter duikfles. Er zijn er een aantal aan boord beschikbaar variërend van enkele 15, 18 en 20 liters allemaal met dubbele kraan, maar ook verschillende dubbelsets, een fles is dus nooit een probleem, maar laat van te voren even weten wat je nodig hebt.

We werken ook op het Lauwersmeer en het wad in het kader van een sonaronderzoek.
Om de kosten van brandstof en andere kosten te delen reken ik daar 20 euro voor een losse dag.
Met een beetje geluk is dit te combineren met een duikje om de gevonden beelden te controleren.


 
De planning.
 
Het plannen van een weekend is altijd wat lastig. We varen alleen uit als de condities goed lijken en dan vallen er helaas veel weekenden af. Golven van maximaal een meter zijn voor ons de grens om nog een beetje comfortabel en veilig te kunnen duiken. Helaas weet je dat eigenlijk pas werkelijk één of twee dagen van te voren. Nu plannen we het zo dat een ieder van onze deelnemerslijst zijn data kan opgeven in onze digitale agenda op deze site. Op de woensdag voorafgaande aan het weekend kunnen we een redelijke schatting maken of we uit kunnen varen of niet. Een ieder kan ook zelf op windfinder of windguru de omstandigheden in de gaten houden. Mocht het goed lijken, probeer ik mijn agenda leeg te houden of leeg te maken en een groepje duikers bij elkaar te krijgen. Hoewel tot aan de zomer de omstandigheden meestal te slecht voor ons waren om uit te varen, waren de omstandigheden na de zomer weer super met vaak een gladde zee en mooi weer.
 
Verantwoordelijkheid
 
Iedereen is voor zichzelf en voor zijn eigen uitrusting verantwoordelijk. Ik controleer geen logboeken of een medische verklaringen en dergelijke. Als je met een enkele eerste trap wilt duiken,  raad ik dat af, maar is dat iemands eigen keuze. Verwacht dat een ieder zich houdt aan de bevoegdheden die passen bij zijn of haar eigen ervaring en brevet. Duiken op zee is ook altijd wat meer inspannend en de condities zijn op voorhand niet altijd even goed in te schatten. Soms is er wat meer stroming of het zicht wat slechter en de golven wat hoger. Ook aan een ieder om per duik te kijken of hij zich vertrouwd voelt of niet om het water in te gaan. Prima om aan te geven als je een duikje overslaat of dat we met elkaar besluiten om gewoon weer om te draaien of alleen met de sonar aan de slag te gaan bijvoorbeeld en op zoek te gaan naar nieuwe wrakken.
 
Specifieke attributen:
 
- Mes of bij voorkeur een lijnsnijder.
- Oppervlakte boei om in openwater goed zichtbaar te zijn in de golven. 
- Reel, ook een must om bij je te hebben terwijl je primair de drijvende gidslijn gebruikt! 
- Back-up licht als je een wrak in wil. 
- Flitslampje als extra veiligheid mocht je afdrijven aan de oppervlakte. Vaak op kilometers afstand goed te zien in de golven. 
- Bij voorkeur niet je nieuwste duikpak mocht je kunnen kiezen. Wrakken zijn vaak scherp en roestig. 
- Bij voorkeur een automatenset met een dubbele eerste en tweede trap. 
- Bijvoorkeur extra gevulde flessen mee opdat we aan boord niet teveel hoeven te vullen. Vul alleen tot 225 bar.  Duiken op zee is algauw wat dieper en geeft een langere bodemtijd op diepte. Heel anders als een duik vanaf de kant. Vraagt ook om meer lucht. Minimaal 15 liter is echt aan te bevelen, zeker als we wat verder uitvaren. Zijn naar behoefte aan boord. Zo mogelijk binnen je bevoegdheden duiken met Nitrox.
 

 


Aandachtspunten
 
Het duiken op open zee naar wrakken vraagt om zorgvuldig handelen. De volgende aandachtspunten zijn belangrijk om bewust mee om te gaan en om je goed op een plezierige duik te kunnen voorbereiden. Afspraken en het Buddysysteem Maak duidelijke afspraken over de duiktijd en hou je daar aan. Zeker het eerste buddypaar dat rekening heeft te houden met de wissel met het tweede team op de kentering.  Een opstijging niet via de ankerlijn moet altijd vermeden worden. Mocht de ankerlijn niet terug gevonden worden of anderszins voortijdig een opstijging gemaakt worden, dan altijd met behulp van de dunne lijn van je reel die je aan het wrak vastmaakt en later afknipt...  Alleen wanneer je op de terugweg weer de ankerlijn/ stijglijn gevonden hebt kan je de volledige nultijd gebruiken rond het wrak om uit te zwemmen en een veiligheidstop te maken op 5 meter. 

Ook omdat wrakduiken lichamelijk vaak wat inspannender is, is het ook veiliger om niet tot de grens van je nultijd te gaan.
 
Dit schrijven is gedeeltelijk gebaseerd op de module wrakduiken van de NOB.
Subpagina''s (1): Kosten
Comments