Onderwater archeologie

Voor veel sportduikers is het sportduiken een middel om bepaalde activiteiten onder water uit te kunnen voeren. Veel duikers zijn geïnteresseerd in onderwater fotografie, biologie,
speleologie en/of in archeologie. Mede op basis van deze ontwikkelingen en de toenemende belangstelling voor het culturele erfgoed onder water, werd op 1 februari 1985 de Stichting Maritiem Onderzoek Nederland, afgekort STIMON, opgericht.
Een grote verdieping geeft voor mij het onderwater archeologisch aspect. Het aansluiten bij Stimon en de Landelijke Werkgroep Onderwater Archeologie (LWAOW) maakt het wrakduiken veel interessanter.

Een nieuw project, dat vanaf het voorjaar van 2014 wordt uitgevoerd, 'Buitendijks erfgoed oostelijke Waddenzee',  bestaat uit een grootschalige inventarisatie van het in de oostelijke Waddenzee (mogelijk) aanwezige materiële maritieme erfgoed. Op dit moment doen we samen met de LWAOW een sonar onderzoek in de Oostelijke Waddenzee om dit buitendijks erfgoed in kaart te brengen. 
De "Archeos" ondersteunt daarin vanuit het IJsselmeer en met de "Serenity" nemen we de Oostelijke waddenzee voor een deel voor onze rekening.Geeft absoluut een heel andere dimensie aan het wrakduiken. Binnenkort kunnen we ook de NOB specialty onderwater Archeologie verzorgen.

    Ook een optie, met de "Archeos" in Friesland op het IJsselmeer